Bilder

Vita lögner – Antikens färger med nya ögon

Invigning av utställningen Vita lögner på Medelhavsmuseet! Lyckad tillställning i arrangemang av Skuggeco, DJ var otroliga Filippa Berg och det bjöds på Ekologisk vodka drinkar, snacks och en goodiebag med mycket godis.

Se skuggeco bilder: http://www.skuggeco.se/en-fargsprakande-kvall-pa-medelhavsmuseet/

Antikens färger med nya ögon

Den vita marmorn i antikens statyer var länge en grundpelare som bar upp västvärldens kulturella identitet och visade på dess överlägsenhet. I själva verket var all antik skulptur bemålad, ett faktum som länge varit känt av vetenskapen. Trots det har ledande konstkritiker och museer fortsatt att förmedla en falsk bild av den vita antiken till den vanlige museibesökaren.

Genom nya tekniker kan forskare idag rekonstruera antikens färgprakt. Under ledning av pofessor Vinzenz Brinkmann, Stiftung Archäologie, Frankfurt har ett internationellt forskarteam tagit fram bemålade rekonstruktioner av utvalda verk från Grekland under arkaisk tid fram till den kejserliga romerska eran.

I höst erbjuder Medelhavsmuseet ett unikt tillfälle att se antikens färger med nya ögon, färgstarka rekonstruktioner som bländar åskådaren i starkt blåa, röda och gula nyanser. Utställningen innehåller även verk av konstnären Cecilia Edefalk och fotografier av Åke E:son Lindman samt föremål ur museets egna samlingar som bär tydliga färgspår.

Vandringsutställningen har tidigare bl.a. visats på Pergamonmuseum i Berlin, J. Paul Getty Museum i Los Angeles och visas nu för första gången i Sverige melan den 9 oktober 2010 – 30 januari 2011.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s