Stockholm Music & Arts – Marianne Faithfull

Posted on Updated on

Marianne Faithfull kom till Skeppsholmen och Stockholms Music & Art. Hon som sjöng i mitten av 60-talet tvåminuters poplåtar och folksånger. Det enda som var oskyldigare än hennes kajaltunga blick på den tiden var hennes ljuva röst.

Den är försvunnen sedan länge – när Faithfull gjorde en comeback i musikvärlden med sin skiva ”Broken English” 1979 hade hennes röst förändrats totalt. Den dova, mörka hesheten och den nya Faithfull var resultatet av nära ett decenniums heroinberoende och ett slitsamt liv i skuggan av berömmelsen som hon berättar om i en intervjuv innan hennes Stockholms konsert idag. Hon berättar om Mick Jagger, och därmed också Rolling Stones, den grupp som då hade blivit den stabila punkten i hennes liv. De har fortfarande kontakt, och gång på gång berättar hon om flera spridda minnen, drömmar och reflektioner i hennes förflutna. De och de andra 60-talslegenderna förblir oundvikligen en viktig del av hennes liv.

Den stämma som berättar om alla dessa extraordinära upplevelser är den whiskyraspiga, välinrökta rösten. Den talar på ett sätt som är naivt och beräknande på en och samma gång, på det där sättet som bara väldigt intelligenta, talangfulla artister kan vara. Hon berättar att hon som ung flicka gick och såg West Side Story, och att hon efter denna upplevelse bestämde sig för att bli artist. Marianne föräldrar (fadern MI6-spion som startade flummigt kollektiv, mamman en desillusionerad Weimararistokrat) och andra släktingars (som morfars farbror Leopold Sacher-Masoch) har lämnat oss en legend, som fortfarade uppträder på scen som hon älskar. Hon berättar att det fortfarande kan kännas ganska nervöst att gå upp på scen, med efter några djupa andetag, samt efter två låtar rullar det bara på.  Dagens konsert bevisar verkligen detta!

Till den ovanliga bakgrunden, och det ovanliga livet kan man lägga ett ovanligt brett och djupt kulturintresse. Hon har skarpa funderingar kring sitt konstnärligt skapande – och just nu stora planer på en större teateruppsättning hemma i England.

Vi tackar Marianne Faithfull för en härlig konsert, och trevlig pratstund i Arkitekturmuseums trädgård på Skeppsholmen den 3 Augusti, 2012.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s