Quality Spa & Resort Dalecarlia – Tällberg

Posted on Updated on

Historien om Dalecarlia i Tällberg, Dalarna

Quality Spa & Resort Dalecarlia hette ursprungligen Tällgården och byggdes 1910 av professor Gösta Mittag-Leffler, efter ritningar av den norskfödde arkitekten Güttler. Huset uppfördes av oflottat timmer. Till Tällgården hörde ett jordbruk på 30 tunnland öppen jord, vilket till största delen drevs av arrendatorer. Professor Leffler var en av vår tids största matematiker. Han donerade 1 miljon kronor till Kungliga vetenskapsakademin och snart grundades ”Makarna Lefflers Matematiska stiftelse” på Djursholm med ett av världens största matematiska bibliotek. Professor Leffler donerade Tällgården efter sin död till Stockholms Högskola som semesterhem. Det fanns tyvärr inte medel till att förverkliga hans önskan och Tällgården stod tom i två år. 1929 övertog Major Birger Delin Tällgården. Nu inleddes en ny blomstringsperiod. Det anlades en ladugård, stall, och tennisbana som finns kvar. (Sliten och tyvärr ej spelbar) Trädgården ritades om av trädgårdsarkitekt Rudolf Abelin. Konstnären Jerker Werkmäster dekorerade Riddarsalens mycket vackra väggar. (se bilderna) 

1944 såldes Tällgården till Hugo Malmborg som gjorde om Tällgården till hotell. Solleröstugan från Gustaf Wasas tid, som tidigare varit en fristående byggnad, byggdes ihop med huvudbyggnaden. 1949 köpte direktör Martin Åmark Tällgården och gav hotellet sitt nuvarande namn, Dalecarlia. Direktör Åmark avled 1954 och hotellet drevs i dödsboform fram till 1973, då direktör Gunnar Ekelöf övertog rörelsen. Ekelöf renoverade hela hotellet och uppförde Dalecarliabyn som består av 21 stycken fritidsvillor. 1978 byggdes en inomhusanläggning med bastu, pool, motionsrum mm.

1989 köptes Dalecarlia av byggmästare Göran Lövgren som genast startade ett omfattande till- och ombyggnadsprojekt. 58 nya rum, ny reception samt nya konferenslokaler byggdes ihop med den gamla byggnaden. I den gamla delen är rummen varsamt renoverade, den ursprungliga inredningen, det hemtrevliga golvknarret och den låga takhöjden är bevarad. Renovering och utbyggnad av restaurangdelen och byggnationen av ett nytt kök stod klart 2002. 2011 gick hotellet med i hotellkedjan Nordic Choice Hotels.

Professor Gösta Mittag-Leffler

Om personen Mittag-Leffler kan berättas att han gärna umgicks i Stockholms finare kretsar; han räknade sig rentav som personlig vän till Oscar II. Mittag-Leffler var ”lång och ståtlig, bredaxlad, med stort huvud och flygande lockar. Hans uppträdande beskrivs som imponerande, med en dragning åt det löjliga”. Gösta Mittag-Leffler var en vidlyftig man som älskade banketter och att synas. Under många år bjöd han in varje års nobelpiristagare till en egen baluns. Det finns en skröna om att Mittag-Leffler hade ett förhållande med Alfred Nobels käresta, och att detta är orsaken till att det i dag inte finns något Nobelpris i matematik. Men de finns också de som säger att av den enkla anledningen att Alfred Nobel inte skulle ha stått ut med tanken på att Mittag-Leffler skulle kunnat få priset…

Solleröstugan

Plats för 12 personer. Vid festdukning ytterligare 10-14 pers. Fäbodstuga med anor från 1600-talet och genuin inredning.

Riddarsalen

U-bords möblering med plats för 18 personer, alternativt skolsittning 30 personer. Whiteboard, projektor samt trådlöst internet. Tak- och väggmålningar från tidigt 1900-tal och med milsvid utsikt över Siljan.

Lefflers salong

Plats för 22 personer. Utrustad med filmduk och projektor samt trådlöst internet. Vackert rum med utsikt mot Siljan

Tällberg Vid en sluttning vid Siljans strand i hjärtat av Dalarna, ligger den vackra byn Tällberg med en fantastisk utsikt över sjön och Siljansbygden. Sedan 1450-talet har den bevarats. Hemligheten som under århundraden fått människor att resa miltals för att få komma i närheten av det som med ord inte kan göras rättvisa. Hemligheten som inte kan ses med blotta ögat, men som likväl kan upplevas med varje sinne. Kanske är det hemligheten som fortsätter locka besökare till Tällberg. Likväl kan lockelsen vara att denna tillsynes lilla by har en storhet som ger mänskliga möten en karaktär långt utöver det vanliga. Ett möte för två eller en sammankomst för flera hundra, det spelar ingen roll. Något händer under vistelsen här. Kanske är det just det som är hemligheten…

Tällberg är Sveriges hotelltätaste by, med sina 200 invånare huserar de för 8 hotell och gästhem med plats för 2000 bäddar. Flertalet hantverkare har Tällberg som sin bostadsort och visar gärna upp sina verk i egna små butiker för besökare. Klingande Dalmål, Dalahästar, gärdesgårdar och midsommarstänger finns det gott om i bygden, precis som det hålls hårt på alla traditioner. En midsommar i Tällberg är som på Skansen, fast i Tällberg är det ”på riktigt”;  folkdräkter och fioler blandas med allsång och dans i flera omgångar. Det är är verkligen Sveriges hjärta, med all dess traditioner som finns.

KonferenserbjudandeProva Dalecarlia härliga möteskoncepts Må bra från bara 1195 kr p.p. Konceptet ökar kreativiteten och sätter fart på hela gruppen. I paketet ingår helpension med övernattning i dubbelrum, fri tillgång till vår spa och relaxavdelning samt en valfri aktivitet. Detta är en sund investering för dig och dina medarbetare! Kontakta Nina Stéen +46 70 746 3424

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s