Claudia Cardinale i Stockholm

Posted on Updated on

Välsminkad, klädd i Giorgio Armani och med glänsande smycken kom Claudia Cardinale till Filmhuset i Stockholm, dit hon var inbjuden för att bli hedrad på Cinemateket filmklubb.

– Det är roligt att vara här igen, det är tredje besöket i Stockholm. Jag är född i Tunisien, och för mig är snö något väldigt exotiskt, säger hon med sin berömt djupa stämma.

Ändå vill Claudia Cardinale fortsätta framför kameran.

– Jag kan komma till Sverige och filma om jag får ett bra manus, säger hon.

Det är som sagt hennes tredje Sverigebesök, hon har varit här tidigare som UNESCO-ambassadör på en Nobelfest, och en gång i mitten av 1960-talet för att göra PR för ”Wild west show” med Rita Hayworth och John Wayne.

– Men det var så länge sedan, jag minns det knappt. Jag har ändå gjort över 100 filmer, kan ni föreställa er det?

Claudia Cardinale berättar gärna om sin tidigare karriär, och hon tycker mycket om farliga inspelningar. Gör alla stunts själv, och hon lärde sig röka av Luchino Visconti. Hon lever dock i nutid, inte i det förgångna.

– Jag hade tur som började i branschen på 1960-talet. I Italien fanns det så många bra regissörer och filmerna sågs överallt i hela världen.

Trots sin digra meritlista är Claudia Cardinale efter genombrottet 1963 mycket aktiv, hon nämner ”Leoparden” av Luchino Visconti, och ”8 1/2” av Federico Fellini som filmades utan manus, samt ”Once upon a time in the west” av Sergio Leone, samt ”The Professionals”  av Richard Brooks, samt ”Fitzcarraldo” av Werner Herzog som några av sina favoritfilmer. De var spännande och farliga att spela in, eftersom hon gillar äventyr. Hennes favoritskådespelare var Marlon Brando, samt Brigitte Bardot.

Den unga och vackra Claudia Cardinale blev snabbt en slags italiensk motsvarighet till Brigitte Bardot på 1960-talet.  De båda jämfördes ofta, och när de spelade tillsammans i ”Västerns vildaste brudar” 1971 förklarade en jublande press att nu skulle ”BB” och ”CC” ställas mot varandra.

– Jag tyckte det var jätteroligt. För mig var Brigitte Bardot den ultimata kvinnan, det var en dröm att få jobba med henne och vi är fortfarande mycket goda vänner.

Vid nu 74 års ålder gör Claudia Cardinale fortfarande ungefär en film om året. Nästa år kommer ”Effie” med Dakota Fanning, ett viktorianskt drama med manus av Emma Thompson. Hon jobbar över hela världen och kan absolut tänka sig att filma i Sverige om manuset är bra. Oftast väljer hon att arbeta med nya regidebutanter.

cardinale

DSC_0003DSC_0012DSC_0057DSC_0021DSC_0062DSC_0055DSC_0008DSC_0004DSC_0060DSC_0030DSC_0035DSC_0043DSC_0039DSC_0050DSC_0048DSC_0005

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s