White Guide gala 2013

Posted on Updated on

White Guide Galan den 4 mars 2013 på Grand Hotel i Stockholm lanserades årets upplaga av hela Sveriges restaurangguide. Sveriges bästa restauranger och barer korades. Årets största restaurangupplevelser hyllades genom priser i olika kategorier. Av närmare 800 testade restauranger och 90 testade barer presenteras 507 restauranger och 40 barer i årets upplaga av White Guide.

DSC_0088DSC_0001 DSC_0002 DSC_0003 DSC_0005 DSC_0007 DSC_0008 DSC_0009 DSC_0010 DSC_0012 DSC_0016 DSC_0019 DSC_0023 DSC_0026 DSC_0027 DSC_0028 DSC_0031 DSC_0035 DSC_0038 DSC_0043 DSC_0054 DSC_0056 DSC_0057 DSC_0060 DSC_0066 DSC_0071 DSC_0082  DSC_0099 DSC_0104 DSC_0106 DSC_0109 DSC_0114 DSC_0118 DSC_0124 DSC_0128 DSC_0134 DSC_0137 DSC_0140 DSC_0150 DSC_0154 DSC_0169 DSC_0183 DSC_0188 DSC_0190 DSC_0196 DSC_0198 DSC_0203 DSC_0204 DSC_0211 DSC_0218 DSC_0224 DSC_0227 DSC_0241 DSC_0244 DSC_0254 DSC_0259 DSC_0265DSC_0334DSC_0309

Årets bästa restauranger har kortats och de största restaurangupplevelserna i landet har hyllats. I årets White Guide har närmare 800 restauranger och 90 barer bedömts – av dessa presenteras 507 restauranger och 40 barer i årets upplaga. Här är årets vinnare och dess motiveringar:

Årets Bästa Restaurang

Esperanto, Stockholm Motivering: För en gastronomi, som envetet och med en intellektuell twist vidareutvecklats i sitt eget spår till en prestation i yppersta världsklass – och som nu matchas av ett vin- och matsalsarbete i högsta divisionen. Vad gäller råvaror, tekniker och estetik har köket hittat alla de hållbara bryggorna mellan nordiskt och japanskt, i ett oslagbart artisteri som går att njuta med alla sinnen.

Årets Matupplevelse

Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås Motivering: För en stor upplevelse i det lilla formatet, där den nära omgivningen aktivt efterforskas på de bästa råvarorna, som avlockas dofter och smaker man inte trodde fanns – i en inspirerad, sinnlig matlagning med förståelse för säsong och skönheten i det enkla.

Årets Stjärnskott – i samarbete med Menigo

Bhoga, Göteborg Motivering: För att utan åthävor och onödigt konceptualiserande ha skapat en restaurang där professionalism och skaparglädje står lika högt i tak i kök, matsal, vinkällare och cocktailbar. Tack vare det kreativa, nära samarbetet dem emellan och ett högst personligt bemötande, blir totalupplevelsen både underhållande och innovativ.

Årets Serviceupplevelse – i samarbete med American Express

Esperanto, Stockholm Motivering: För att utifrån en traditionell grund ha skapat ett lättsamt, kunnigt, elegant och i alla avseenden smidigt matsalsarbete, där teamet gör rätt saker vid rätt tidpunkt med en mjuk, stämningshöjande attityd som gör att man känner sig både glad och omhändertagen.

Årets Vinupplevelse – i samarbete med Oenoforos

19 Glas, Stockholm Motivering: För att med genuin kunskap, pedagogisk ådra och uppenbar kärlek till produkterna, bjuda på en spännande smakresa för alla vinälskare. Och för att erbjuda ett urval viner som inte bara är brett och karaktärsfullt, utan också går att beställa på glas.

Årets Ölupplevelse – i samarbete med Galatea

Swedish Taste, Göteborg Motivering: För ett angenämt varierat utbud av handplockade brygder med personlig karaktär från små bryggerier över hela Norden. Ett utbud som kunnigt presenteras och fantasifullt kombineras med maträtter.

Årets Kaffeupplevelse – i samarbete med Löfbergs

Agatons Restaurang & Bar, Ramundberget Motivering: För att ha utvecklat en kaffeupplevelse vid gästens bord, där valet mellan olika klassiska bryggtekniker och specialkomponerade kaffeblandningar av estatebönor ger en både visuell och smakmässig underhållning på högsta nivå.

Årets Bar 2013 – i samarbete med Diageo

Bhoga, Göteborg Motivering: För att med mod och målmedvetenhet skapa ett eget universum av smakkombinationer som ligger vid sidan av, och i många fall före rådande cocktailtrender. För att genom intimt samarbete med köket, smakmässig finkänslighet och stor uppfinningsrikedom erbjuda dryckesupplevelser av högsta klass både före, under och efter måltiden.

Årets Hjärtekrog

Frank, Västerås Motivering: För sin avspända attityd, sitt personliga tilltal och det varma bemötande som uppskattas av en härlig mix av tjejgäng, firmafolk, dejtande par och ensamätare. Livligt, avspänt och fullspikat. En krog som Frank borde alla ha i kvarteret.

Årets Marina Gastronomi – i samarbete med Norges Sjømatråd

F12, Stockholm Motivering: För ett mycket ambitiöst arbete med fisk och andra havets frukter, även från växtriket under ytan, som erbjuds i en samtidigt mogen och nyskapande gastronomi, som under året imponerat storligen både på kvällen och till lunch, där vattenmaten har en särskilt framträdande roll.

Årets Fyrfota Gastronomi – i samarbete med Svenskt Kött

Bhoga, Göteborg Motivering: För ett kreativt arbete med näruppfött kött, som ibland får samspela med havsråvara i finstämda surf’n’turfs, men alltid anrättas med kunskap om köttråvarans hela register, från rått till extrema långkok, som årets sötintensiva ”nötkola” på kossa från Dalsjöfors.

Årets Hållbara Gastronomi – i samarbete med KRAV

PM & Vänner, Växjö Motivering: För att år efter år med hög gastronomisk nivå ha utvecklat ett långsiktigt och ambitiöst hållbarhetstänkande både vad gäller egen odling och förhållandet till sina leverantörer, och inte bara för att ha satt Småland på den gastronomiska kartan utan också stöttat en hållbar gastronomiutveckling i landet genom en tävling för unga ekokockar.

Årets Nära Gastronomi – i samarbete med LRF och Svenskt Sigill

Gastrologik, Stockholm Motivering: För att konsekvent ha utvecklat sitt nynordiska kök utan fast meny, där säsongernas många växlingar får prägla matlagningen utifrån den förädling de närhämtade råvarorna kräver för att deras inneboende karaktär och smak av ursprung ska bli tydliga.

Årets Värt En Resa – i samarbete med Sverigeflyg

Krakas Krog, Katthammarsvik Motivering: För att ha på den gotländska landsbygden ha skapat en gastronomisk vallfärdsort för alla som uppskattar vackra miljöer, hög servicenivå och strålande vinval till ambitiösa anrättningar på närhämtade råvaror.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s