”50/50” – Malin Arvidsson & Marcel Strüwer vernissage

Posted on

Malin och Marcel

Det började med ett litet konstverk tillverkat av champagnestål på Malins nyårsfest för tolv år sedan. En stol som var tillverkad av stålet som håller champagnekorken på plats. Den sådde ett frö. Så för lite mer än ett år sen möttes de igen på ett av Marcels vernissage och där vattnades fröet till gemensam kreativitet. De inledde ett kreativ, intensiv och utmanande samtal som slutade med att Marcel frågade Malin om de skulle göra Marcels första utställning 2015 tillsammans. Och hon antog utmaningen. På det följde en process och ett samarbete ingen av dem tidigare varit med om. Marcels materialkännedom tjänar som grund till M’n Ms idéer och uttryck om vad som är angeläget idag.

”Premiären och vernissaget är inget slut, det är en fortgående process som är i en konstant rörelse.”

Varför 50/50?

Vad väger tyngst? Idé eller erfarenhet? Hur vet man vem som skapat mest i ett objekt? Vem sådde fröet till det som sen blev slutprodukten? M’n M vill med detta utmana de inbördeskrig som kan fälla varje konstnärligt samarbete.

De menar att slutprodukten har inspirerats fram av båda och det går inte att sätta ett värde på vad den andre har gjort. Det är helt enkelt 50/50.

50/50 står också för vad som uppstår när betraktaren möter M’n Ms objekt. Det är vad betraktaren lägger i objektet som gör det fulländat. Lika unikt i varje möte.

Hur?

De slår ner varandras barriärer genom att provocera fram svagheter i varandras jobbmetoder.

Stök, kärlek, roligheter, bråk och stark vänskap. De jämför sig ofta med Herzogs & Kinskis ”Min bästa ovän”, en filmdokumentär från 1999 av regissören Werner Herzog om hans turbulenta, men även produktiva relation, till den tyske skådespelaren Klaus Kinski.

Malin & Marcel utplånar med andra ord gränserna inom kulturarbetet. Individualismen, egoismen och helt enkelt den oönskade individualistiska konkurrensen.

Malin och Marcel har arbetat med dadaismen som fundament. Det ger enligt dem en känsla av att inte behöva förklara, att bara vara. Vidare med Det Funna Objektet och Ett Ärrat Liv.

”Dadaismen eller Dada var en avantgardistisk konstriktning inom modernismen som blomstrade från 1916 till omkring 1923. Dada kan ses som en mer handgriplig protest mot kulturens inlemmande i den sociala hierarkin. Man kan också säga att Dada var det första medvetna brottet med en borgerlig kulturell kontinuitet.”  Wikipedia

Om Malin Arvidsson

Från föreställning till utställning.

Hon har berikat scener på Dramaten, Stadsteatern, medverkat i långfilmer och TV-serier såsom Arne Dahl m fl. Detta är hennes debut på konstscenen. Med ett ifrågasättande, ställ-emot-väggande, gyllenesnitt-känsla, så ska hon bara finnas till där! Det finns inga alternativ enligt Strüwer.

”Att gå en match med Marcel är ingen lek. Och samtidigt är det här arbetet bland det ärligaste och mest lustfyllda jag gjort. Och vi är redan igång med nästa projekt. Jag kommer inte undan. Marcel är djupt inspirerande och en av de mest generösa och modiga människor jag känner.”

Om Marcel Sterner Strüwer

Från vanföreställning till kroppsställning.

Marcel har ett 30-tal utställningar och installationer bakom sig i bland annat USA, Frankrike, Nederländerna, Irlands och Sverige, mestadels i Stockholm och Göteborg. För 16 år sedan, när den förstfödda kom, lämnade han reklamens värld för att kunna vara hemma och samtidigt utveckla sitt formspråk. Sedan dess har Marcel fokuserat på konsten.

”Jag gillar faktiskt kritik, speciellt när klokaste vackraste Malin kommer med den; hon smeker med vass egg.”

Onsdag 21 januari, kl 17:00-21:00 Taverna Brillo, Sturegatan 6 i Stockholm. Arrangör Taste PR

DSC_0002 DSC_0003 DSC_0005 DSC_0007 DSC_0012 DSC_0016 DSC_0017 DSC_0022 DSC_0027 DSC_0028 DSC_0029 DSC_0033 DSC_0036 DSC_0040

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s