EXPO 2017 i Astana

Posted on Updated on

EXPO-2017 kommissionär,  Förste vice utrikesminister i Kazakstan Rapil Zhoshybayev på Sverigebesök.

DSC_3093

EXPO-2017 är ett nationellt projekt med den största möjligheten för Kazakstan att undersöka nya kraftkällor och grön teknik. Detta innebär inte bara miljarder dollar som investeras för byggandet av EXPO utan också, i sin tur, säkerställandet av utställningen för effektiv drift i framtiden.
Nästan 160 BIE medlemsländer röstade för Kazakstan att vara värd för denna utställning. Det är ett stort ansvar för att nå målet och motivera de förhoppningar som finns ifrån andra länder. Kazakstans president har satt upp några utmanande mål; Vi måste göra EXPO-2017 till ett transitcentrum för den tredje industriella revolutionen, vilket inkluderar uppkomsten av en alternativ ekonomi och skapandet av nya, högteknologiska material, förnybar kraft och en mer kvalificerad arbetskraft.
Konstruktionen på mässområdet kommer att följa principerna för en grön ekonomi med hjälp av smarta elnät och byggnader med förnybara energikällor. Detta unika och avancerade byggprojekt kommer att sporra på den tekniska utvecklingen i landet. Astana kommer inte bara få en ny stadsdel med moderna byggnader och infrastruktur, men också nya lokaler för att genomföra innovativa idéer efter utställningen. Det viktigaste är att ny teknik och innovationer kommer att bli en del av livet i landet.
Vi garanterar att ge lämplig boende och arbetsvillkor för deltagarna i utställningen. Vi kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att ge stöd visum, utfärdande av visering för företrädarna för de länder som deltar och säkerställa de garantier som rör tull- och lokala skatter. Konventionen om internationella utställningar undertecknades i Paris för 86 år sedan, vilket i sin tur fastställde Bureau of internationella utställningar (BIE) och ställa enkla regler som anger antalet utställningar, beställningar och egenskaper. Det behövs en befullmäktigad representant av landet för att säkerställa dessa regler.
Rapil Zhoshybayev kommer att besöka ett stort antal länder vars företrädare väntas delta i utställningen. I denna mening, blir 2015 är ett avgörande år för att förhandla och ingå avtal för deltagande. Vi håller möten för att diskutera tekniska och andra frågor. När det gäller regimen, har vi en viseringsfrihet för 19 länder: Australien, Ungern, Italien, Monaco, Belgien, Spanien, Sverige, Malaysia, Förenade Arab Emirates, Singapore, Storbritannien, Norge, Nederländerna, den USA, Finland, Tyskland, Frankrike, Schweiz och Japan. Invånarna i dessa länder kommer att kunna komma in Kazakstan utan visum i upp till 15 dagar till december 2017.

Vid genomförandet av detta projekt kommer vi identifiera befintliga nackdelar och administrativa hinder; utvärdera nivån på framställningen av turistnäringen att inflöde av besökare, förmåga att tillhandahålla nödvändiga och tillgängliga tjänster till människor.
Vi kommer att utöka listan med länder vars medborgare kommer att beviljas fri inresevisum till Kazakstan. Sedan har vi redan identifierat länder som vi planerar att underteckna ett avtal med om ömsesidigt avskaffande av visum. Dessutom kommer elektroniska och gruppviseringar införas inom den närmaste framtiden. Samtidigt arbetar vi på att förbättra systemet vid gränsen och vid migrationskontrollen.
Det finns två busstationer och en järnvägsstation som är under uppbyggnad och uppbyggnaden av den internationella flygplatsens nya terminal börjar snart. Vi planerar att bygga mer än 70 hotell. Byggandet av utställningspaviljonger och nya bostäder för 173, 4 hektar planeras och kommer att byggas under de närmaste 2 åren. Bilden av staden kommer att vara helt annorlunda med 2017. Genomförandet av programmet ”Safe City” pågår.
Med hänsyn till erfarenheterna från andra länder överväger vi hanteringen av paviljonger under EXPO-2017 som kulturella platser, bostäder och byggnader så effektivt som möjligt när utställningen kommer att ske. De flesta av dessa byggnader kommer att använda grön energi, inklusive vindkraft och solenergi. En del av komplexet har redan öronmärkts som en extra campus för Nazarbajev universitet, där studenter och forskare ska kunna utveckla ny teknik.

renderings4

Efter EXPO-2017 och mässområdet med sina unika och innovativa byggnader kommer det att bli ett finansiellt centrum i ”Astana” med en särskild ställning som kommer att fungera på principerna i exemplet Dubai International Financial Center.
I detta avseende, uppmanar vi företag ifrån Sverige för att ta en aktiv del i förberedelserna och deltagandet av EXPO-2017, samt att presentera sina bästa tekniska landvinningar och ”know-how”.

DSC_0004

Förste vice utrikesminister i Kazakstan Rapil Zhoshybayev under besöket i Stockholm, Sverige.

Intervju med Rapil S. Zhoshybayev

First deputy Minister of Foreign Affairs of the Republic of Kazakhstan

  • Sverige var en av de länderna som röstade fram Astana i Kazakhstan som arrangör för EXPO 2017. Minister Zhoshybayev reser nu världen runt, för att bjuda in länder till den stora världsutställningen EXPO 2017, nästa stop blir Oman efter Stockholm. 49 olika länder har hittills tackat ja för att deltagande, och planerat är 110 länder i världsutställningen.
  • ”Energi för framtiden” är temat för EXPO 2017 i Astana i Kazakhstan och valdes med tanke på den otroligt viktiga frågan när Gas, Olja, och Atomkraft tar slut, samt även förstör världens klimat. Alternativ Energi blir huvudtema på EXPO 2017 i Astana som är Kazakhstans huvudstad. Temat beslutades av Kazakhstans regering, samt av Byrån för Internationella utställningar (BIE).
  • Under 2012 hade Astana i konkurrens med Liege i Belgien en tuff tävling om vem som skulle få arrangera världsutställningen EXPO 2017. Nu senast fick Milano i Italien arrangera EXPO. Vad som avgjorde valet av Astana i Kazakhstan var framför allt temat ”Energi för framtiden”, samt läget i Central Asien som aldrig tidigare arrangerat en världsutställning som EXPO. Den utvecklade tekniken som finns i Kazakhstan var också av stor betydelse.
  • Det ökade turistsamarbetet är också av stor betydelse för Kazakhstan. Man väntar mer än 5 Miljoner besökare under världsutställningen. Nu etableras nya direkt förbindelser (flyglinjer) från Paris, Tokyo, Hong-Kong, Singapore, samt Sydkorea. Nya flygbolag etablerar sig i Astana, med flera direktflyg till huvudstaden. Dagens signering med Sveriges Turist innovation center i Stockholm, bidrar med många fler besökare till Astana ifrån Sverige.
  • Minister Zhoshybayev kommer att bjuda i VIP gäster till Astana, även den Svenska Kungliga familjen till öppningsceremonin. Naturligtvis även en pressdelegation ifrån Sverige. I samband med världsutställningen anordnas även kortare resor i till närliggande mindre städer för att visa fina naturområden i Kazakhstan.

Intervju med Minister Rapil S. Zhoshybayev genomfördes av Peter Lulle Johansson för Cawa Media den 16 oktober 2015 på Kazakhstans ambassad i Stockholm.

https://expo2017astana.com/commissioner/intervyu-i-vyistupleniya-komissara/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s