Grinda – säsongspremiär 2017

Posted on Updated on

Att besöka Grinda är att stanna jorden en stund. Henrik Santesson upptäckte det. Det var därför han år 1906 som Nobelstiftelsens förste direktör köpte ön och lät bygga sitt sommarnöje åt sig och sin familj. Det tog två år, sedan stod den vackra gula stenvillan i jugendstil klar. Det som idag är Grinda Wärdshus.  

Grinda 

Grinda är en ö som ligger strategisk placerat i Stockholms mellanskärgård, belägen mellan norra Värmdö och södra Ljusterö. Vilket innebär att du har nära till flera spännande utflyktsmål i närheten så som Gällnö, Svartsö och Ljusterö. Grinda tros ha haft bebyggelse sedan medeltiden. På 1500-talet fanns en skattebonde på ön.

Ön gick ur skärgårdsböndernas ägo i början av 1700-talet och bytte under återstoden av seklet ägare ett flertal gånger. I början av 1800-talet inköptes ön återigen av skärgårdsbönder.

År 1906 köpte häradshövding, tillika Nobelstiftelsens förste direktör, Henrik Santesson Grinda och han lät uppföra en vackert gulmålad jugendvilla i sten för sig och sin familj. Villan ritad av Ernst Stenhammar stod klar två år senare 1908.

Stockholms stad köpte ön 1944 i syfte att ge stockholmarna nya rekreationsområden. En stugby uppfördes och tältplats anlades. I före detta militärbaracker startades sommarläger för flickor. Numera är Södra lägret vandrarhem. Vilket gjorde att ett bredare samhällsskikt hade möjlighet att komma ut i skärgården. Grinda blev, och är fortfarande, ett populärt utflyktsmål för såväl stockholmare som mer långväga gäster.

Stenvillan, som under åren tjänat som pensionat, sommarkollo och behandlingshem.

Stockholms stad hade kvar Grinda ända fram till 1998, då övergick ön till Skärgårdsstiftelsen.

Den vackra naturen och närheten till stan har gjort Grinda till stockholmarnas badparadis. Här finns fina, barnvänliga bad både vid den södra och norra ångbåtsbryggan, liksom vid Källviken. Eftersom det är Skärgårdsstiftelsen som äger ön kan du ströva fritt nästan överallt. Ta en promenad längs den 2,5 km långa ” Grindastigen” förbi öns högsta punkt på Klubbudden.

Det mesta av folklivet på Grinda har samlats kring öns södra brygga. Här hittar du t ex gästhamnen, den mysiga bryggkrogen Framfickan, Wärdshuset och strax intill Lanthandeln och Caféet, med nybakade bullar, muffins, goda smörgåsar, sallader m.m.

Boka Grinda

Grinda på Facebook

Bilder ifrån säsongspremiären den 28 April, 2017 av Cawa Media på Grinda:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s