Årets Kräftigaste fest i Kräftriket

Posted on Updated on

Välkommen till den 21 : a omgången av Årets Kräftigaste Fest!

Torsdag den 17 Augusti kl.18,30

I år vad det dags att byta lokal till det fantastiskt trevliga Värdshuset Kräftan med adress Kräftriket 9, och som ligger väldigt lantligt beläget alldeles vid Mälarens strand, endast fem minuter med buss från Odenplan.

Det serverades en Välkomstdrink, förrätt Västerbottenpaj, smör, bröd, ost, väldigt mycket Kräftor, samt öl/vin , inkl. dessert och kaffe.

Värd för kalaset var som vanligt Mikael Aringsjö, uppträdande av Bert Åke Varg, Marina Johansson, Deri Rowlands. För musiken stod bl.a Pontus Varg & Patrik.

Invid Brunnsviken mellan äng och vatten finns Värdshuset Kräftan. Området, som kallas Kräftriket, är inte bara naturskönt utan också känt från både litteraturen och historien.

Kräftriket omnämns exempelvis i Bellmans och Taubes diktning. Det hette i början Cathrineberg och var ett jägarboställe. I slutet av 1700-talet köptes det av en köksmästare Schmidt som lät öppna en krog och serverade kräftor ur Brunnsviken till sina gäster. Rörelsen blev enormt populär och drevs till mitten av 1800-talet. Vid en vägombyggnad på 1940-talet revs dock torpet, det ansågs stå i vägen för den ökande biltrafiken.

Carl Michael Bellman nämner Brunnsviken och även restaurangen (Första Torpet) i sin diktning. Vid Brunnsvikens strand står en staty av Bellman med sin luta. Det är inte vilken vilken staty som helst utan Alfred Nyströms klassiska staty från 1872. Den stod ursprungligen framför Hasselbacken.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s