Fadimegalan 2018

För 16e året arrangerades Fadimegalan av GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime. Galan hölls på Berns den 20 januari 2018 och årets medverkande är bland andra Jan Björklund, Lill Lindfors, m.fl. Fadimegalan hedrar minnet av modiga Fadime Sahindal och hennes kamp för frihet och kärlek. Temat för galan är Jämställdhet eller könsapartheid? #GLÖMALDRIG_GAPF

Fadimegalan-20171

När: Lördag 20 Januari kl 15.00 – 17.00
Mingel mellan 14.00 – 15.00

Var: Berns salonger

Medverkande:
Nisti Stêrk, konferencier, Jan Björklund, Lill Lindfors, David & Malin Watson
Aminah Al Fakir, Alexandra Rapaport, Sara Mohammad, Nyamko Sabuni, Carola Häggqvist, Linda Lampenius.

Övriga programpunkter:
GAPFs Goodwillambassadörer för 2018 presenterades. Pela och Fadime-priset delades ut av Nyamko Sabuni, ordförande för Kommittén för Pela och Fadime-utmärkelsen för kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Årets tema: Jämställdhet eller könsapartheid?
– Som organisation känner vi ansvar och respekt för kvinnokampen i Sverige som kämpat i över hundra år för den jämställdhet vi har idag. Något vi nu tvingas göra avkall på. Vi ser att problem som bör lösas med jämställdhet i fokus, ofta löses med könsseparation vilket är en kortsiktig lösning som ger långsiktiga problem. Genom att uppmärksamma frågan om jämställdhet eller könsapartheid, hedrar vi Fadime Sahindals minne och hennes kamp för frihet och kärlek, säger Sara Mohammad, grundare och ordförande av Riksorganisationen GAPF.

Om Sara Mohammad
Sara Mohammad grundade Riksorganisationen GAPF 1991. Under sin uppväxt blev hon själv utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck. Vid 17 års ålder lämnade hon sin familj i irakiska Kurdistan efter att hon dödshotats av brodern som ville gifta bort Sara mot hennes vilja. 1993 kom hon till Sverige som kvotflykting. Saras rätta identitet är fram till denna dag skyddad. Idag är hon en efterfrågad föreläsare och har fått en rad utmärkelser och priser för sitt arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck. Hon har bland annat blivit utsedd till Svensk Hjälte 2007 och fått Svenska FN-förbundets MR pris 2016. 2017 blev Sara Mohammad hedersdoktor vid medicinska fakulteten på Linköpings universitet, och tilldelades H.M. Konung Carl XVI Gustafs medalj av 8:e storleken för betydande insatser för kvinnors rättigheter.

Arrangemang: 2017010508122308300_sbig

Kategorier:Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s