Guldbaggen 2020

Vinnarna

Guldbaggegalan för 2019 års filmer på Cirkus i Stockholm. Levan Akins And Then We Danced (vinnare för Bästa film) och Aniara, av Pella Kågerman och Hugo Lilja (som vann Bästa regi) blev galans stora segrare med fyra Guldbaggar vardera.

Om Guldbaggen

Varje enskild Guldbagge har en unik design av Karl Axel Pehrson och en plakett med texten ”Guldbaggen: komisk, tragisk, bisarr, praktfull – som filmens kontrastrika värld. Dess skimrande flykt – den löpande filmremsan.”

Guldbaggegalan ägde rum måndagen den 20 januari 2020 på Cirkus i Stockholm och med efterfest på Operakällaren, Operaterassen, samt Café Opera. Programledare är Emma Molin. Arrangör Wonderland Event & PR.

guldbaggen.sefacebook.com Guldbaggen – @guldbaggen – #guldbaggen

Här följer Cawa Media’s bilder ifrån galan, samt efterfesten. Nedan följer även listan på samtliga vinnare.

Guldbaggevinnare filmåret 2019

Bästa film

And Then We Danced                                                               
i regi av Levan Akin
Producenter: Mathilde Dedye och Ketie Danelia

Levan Akins coming-of-age-film i dansmiljö i Georgien, där en dansare motvilligt förälskar sig i sin största rival, har hyllats av en enig kritikerkår i Sverige och på filmfestivaler över hela världen. Filmen tävlade om Queerpalmen i Cannes 2019 och har under året vunnit priser vid festivaler i Sevilla, Sarajevo, New York och Chicago bland andra. Härnäst väntar Sundancefestivalen, där And Then We Danced tävlar i Spotlight-sektionen. Den var också Sveriges Oscarbidrag i år, men togs inte ut till tävlan.

Bästa regi

Pella Kågerman och Hugo Lilja
för Aniara

Pella Kågerman, född 1982, och Hugo Lilja, född 1979, har tillsammans regisserat Aniara, som bygger på Harry Martinsons rymdepos med samma namn. De två regissörerna har en lång bakgrund av samarbeten som inleddes då de båda studerade vi Dramatiska Institutet. De samregisserade exempelvis kortfilmen Supportern (2011), en testosteronstinn skildring av vardagen i den svenska fotbollshuliganvärlden, och skrev respektive regisserade Återfödelsen (2010) som vann pris för Bästa kortfilm vid filmfestivalen i Berlin. Aniara nominerades till Prix Fipresci (kritikerpriset) vid European Film Awards 2019. Detta är tredje gången i Guldbaggens historia som regipriset delas.

Bästa kvinnliga huvudroll

Emelie Garbers
för rollen som mimaroben i Aniara

Emelie Garbers (fd Jonsson) är född 1982 och utbildad vid Kungliga svenska balettskolan och Stockholms konstnärliga högskola. Hon har sedan 2005 kombinerat teaterroller i Stockholm och Göteborg med roller inom film och tv, ofta i regissören Mikael Marcimains produktioner; Lasermannen (2005), Call Girl (2013), Gentlemen & Gangsters (2016). För sin roll i Aniara vann Emelie Garbers priset för Bästa kvinnliga skådespelare vid filmfestivalen i Les Arcs 2018, och hon var en av de nominerade till årets Rising Star vid Stockholms filmfestival 2019. I vår är Emelie Garbers aktuell i Sara Kadefors komediserie Dejta på SVT.

Bästa manliga huvudroll

Levan Gelbakhiani
för rollen som Merab i And Then We Danced

Den georgiske dansaren och skådespelaren Levan Gelbakhiani är född 1997 och gör sin filmdebut i Levan Akins hyllade And Then We Danced. Under inspelningen i Tblisi, utsattes filmteamet för ständiga hot, och tvingades ha säkerhetsvakter på plats, på grund av filmens homosexuella tema. Gelbakhiani var när han erbjöds rollen tveksam till att ta den, av rädsla för repressalier. Sedan dess har han vunnit pris för Bästa skådespelare på filmfestivalerna i Odessa, Minsk, Sarajevo och Valladolid, och även nominerats till en European Film Award.

Bästa kvinnliga biroll

Bianca Cruzeiro
för rollen som Isagel i Aniara

Bianca Cruzeiro är skådespelare, regissör och arkitekt, utbildad vid Stockholms dramatiska högskola och KTH. Hon har varit verksam vid Uppsala stadsteater och även turnerat med föreställningar i egen regi. 2013 filmdebuterade Cruzeiro i Felix Herngrens Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, och hon medverkar också i Vinden blåser vart den vill (Kim Ekberg, 2017). 

Bästa manliga biroll

David Dencik
för rollen som Sture Bergwall i Quick

David Dencik är en svensk-dansk skådespelare född 1974. Han flyttade från Danmark till Stockholm 1999 då han kom in på Teaterhögskolan. Det stora genombrottet kom med huvudrollen i miniserien Lasermannen (Mikael Marcimain, 2005). Porträttet av Fred Åkerström i Cornelis (Amir Chamdin, 2010) gav honom en första Guldbaggenominering. Under 2010-talet har Dencik även nominerats för sina insatser i såväl Hotell (Lisa Langseth, 2013) som Gentlemen (Mikael Marcimain, 2014). Han har även haft betydande roller i ett antal internationella produktioner, som Tinker Tailor Soldier Spy (Daniel Alfredson, 2011), War Horse (Steven Spielberg, 2011) och tv-serierna Top of the Lake (2017) och Chernobyl (2019). I vår är David Dencik aktuell på biograferna i den kommande Bondfilmen, No Time to Die i regi av Cary Joji Fukunaga.

Bästa manus 

Levan Akin
för manuset till And Then We Danced

Regissören och författaren Levan Akin föddes i Sverige 1979 och har rötter i Georgien. I början av sin karriär arbetade han bland annat som assistent på flera SVT-produktioner och på Roy Anderssons Du levande (2007). Långfilmsdebuten Katinkas kalas visades på Stockholms filmfestival 2011. Den fick sedan internationell premiär på Tribeca Film Festival 2012 och hyllades i amerikansk press. 2015 hade Cirkeln premiär och erhöll fina vitsord av kritikerna och även Guldbaggenomineringar för Bästa mask/smink, musik (av Benny Andersson) och visuella effekter.

Bästa foto

Lisabi Fridell
för fotot i And Then We Danced

Lisabi Fridell, född 1985 är en svensk filmfotograf baserad i Berlin. Hon har fotat både spel- och dokumentärfilm, oftast som A-fotograf. Filmerna Fridell arbetat med präglas av feministiska värderingar och normbrytande ambitioner. Som exempel kan nämnas den prisbelönade långfilmen Nånting måste gå sönder (2014) av Ester Martin Bergsmark. Fridell låter berättelsen styra det filmfotografiska uttrycket, och hon experimenterar med färg, form och foto för att bidra till filmens narrativ.

Bästa klippning

Erika Gonzales, Kristin Grundström och Karolina Bengtsson
för klippningen av Josefin & Florin

Erika Gonzales är född 1976 och har examen från National Film and Television School i Storbritannien. Efter att ha klippt ett tjugotal kortfilmer, tog hon steget över till de längre formaten med långfilmen Din barndom ska aldrig dö (Marcus Carlsson, 2013).

Kristin Grundström är filmklippare med examen från Dramatiska Institutet. Hon föddes i Dalsland 1972 och har skaffat sig en diger meritlista med bland annat Anna Odells filmer Återträffen (2013) och X & Y (2018), Josef Fares Zozo (2005) och Lukas Moodyssons HBO-serie Gösta (2019).

Karolina Bengtsson är baserad i Köpenhamn, men arbetar även med svenska produktioner. Hon arbetar främst med musikvideor.

Bästa kostym

Margrét Einarsdóttir
för kostymerna i Eld & lågor

Margrét Einarsdóttir är en isländsk kostymdesigner, bosatt i Reykjavik och verksam i hela Europa. Hennes imponerande meritlista innehåller titlar som The Secret Life of Walter Mitty (Ben Stiller, 2013), Noah (Darren Aronofsky, 2014) och Den siste konungen (Nils Gaup, 2016).

Bästa ljud/ljuddesign

Andreas Franck och Fredrik Dalenfjäll
för ljudet i 438 dagar

Ljudteknikern och kompositören Andreas Franck föddes 1973 i Uppsala. Sedan 2012 har han Guldbaggenominerats inte mindre än sex gånger. Han har vunnit tre Guldbaggar i kategorin Bästa ljud: Apflickorna (2011), The Quiet Roar (2014) och Jönssonligan – Den perfekta stöten (2015). Detta är hans fjärde Guldbagge och ett rekord i kategorin Bästa ljud, som i år delas ut för nionde gången.

Fredrik Dalenfjäll är bördig från småländska Åseda och har en examen i digital ljudproduktion från Blekinge Tekniska Högskola. År 2017 vann han det prestigefyllda amerikanska branschpriset Golden Reel Award för Bästa ljud i utländsk film med norska Kungens val (Erik Poppe, 2016).

Bästa mask/smink 

AnnaCarin Lock
för mask/smink i Quick

AnnaCarin Lock föddes i Dalarna 1978. Som maskör har hon arbetat med många av regissören Mikael Marcimains produktioner och hon vann en Guldbagge för Bästa mask/smink i hans film Gentlemen (2014). Lock blev också Guldbaggenominerad 2017, då för sin insats i Flykten till framtiden (Ulf Malmros och Jaana Fomin, 2016).

Bästa originalmusik

Nathaniel Méchaly
för musiken i Eld & lågor

Franske kompositören Nathaniel Méchaly har skrivit musik till över 60 olika film- och tv-produktioner och arbetat med filmskapare som Luc Besson, Simon West och Wong Kar-wai bland många andra. Eld & lågor-regissörerna Måns Mårlind och Björn Stein anlitade Méchaly första gången 2016 för att komponera musiken till deras tv-serie Midnattssol.

Bästa scenografi 

Anders Hellström, Frida Ekstrand Elmström och Nicklas Nilsson
för scenografin i Om det oändliga 

Anders Hellström är attributör, modellbyggare och snickare. Han har flera tv-produktioner bakom sig och även långfilmen Sound of Noise (Ola Simonsson och Johannes Stjärne Nilsson, 2010).

Frida Ekstrand Elmström är scenograf och har tidigare arbetat med Roy Anderssons En duva satt på en gren och funderade på tillvaron (2014) som fotoassistent och dekormålare.

Nicklas Nilsson är scenograf och har arbetat med två av Roy Anderssons tidigare långfilmer, Du levande (2007) och En duva satt på en gran och funderade på tillvaron (2014).

Bästa visuella effekter

Andreas Wicklund, Per Jonsson och Arild Andersson
för effekterna i Aniara

Andreas Wicklund är mannen bakom videon Crazy Frog: Axel F (2005) med 1,4 miljarder visningar på Youtube. Han är 3D-animatör och VFX-artist i bolaget Kaktus Film som han startade 1996 och som förutom effekter till långfilm även producerar tv-vinjetter, musikvideor, reklam- och företagsfilm.

Per Jonsson är en 3D-specialist som arbetar med film och reklam. Utöver effekterna till Aniara har han bland annat försett Gröna Lunds Halloweenkampanj med spökskepp och spindlar.

Arild Andersson har som del av ett litet team på Kaktus Film och Fiffigt film & animation skapat stora 3D-effekter för Aniara. Han har tidigare bland annat gjort visuella effekter till Under pyramiden (2016).

Bästa kortfilm 

Excess Will Save Us
Regi: Morgane Dziurla-Petit

I oktober 2017 larmas polisen till byn Villereau på den franska landsbygden efter att en kvinna har hört upprepade smällar. Vi möter byborna när de återger berättelsen om dagen då Villereau lät sig lamslås av rädsla och blev ett exempel på hur terrorhotet är ständigt närvarande, även för en fransk by med runt tusen invånare. Excess Will Save Us vann Tempo Short Award på Tempo Dokumentärfestival 2019. 

Bästa dokumentärfilm 

Transnistra
Regi: Anna Eborn

I Anna Eborns dokumentär Transnistra hänger 16-åriga Tanya och hennes kompisar vid en övergiven byggplats i Transnistrien, en liten utbrytarrepublik i östra Moldavien. Här, i ett land som inte existerar förutom inom sina egna gränser, försöker de hitta sin plats i livet, långt från vuxenvärlden. Filmen vann pris för Bästa nordiska dokumentär vid Göteborg Film Festival 2019.

Bästa utländska film

Parasit

Regi: Bong Joon-ho

Arbetslöse men streetsmarte Ki-taek och hans familj intresserar sig för den rika och glamorösa familjen Park. En efter en nästlar de sig in i familjens hem, men en oväntad incident ställer allt på sin spets. Regissören Bong Joon-ho är känd för bitsk humor och underfundig samhällskritik. Hans genombrott kom 2006 med monsterfilmen The Host. Han har sedan växt till en av Sydkoreas mest intressanta regissörer via filmer som Snowpiercer (2013) och Okja (2017). Parasit belönades med Guldpalmen vid Cannes filmfestival 2019 och vann en Golden Globe för Bästa utländska film 2020.

Årets nykomling: Emily Norling

Motivering: För en dokumentär där filmaren vågar vända blicken mot sig själv. En berättelse gjord med ömhet och kärlek, utan gräns mellan jaget och kameran – om det ömtåliga i människan. Vår vinnare letade inte efter filmen – filmen hittade henne. För filmpoesi med stor integritet, årets nykomling är Emily Norling för Allt vi äger.

Priset för Årets nykomling instiftades 2016 med syfte att inspirera och uppmuntra till nya, modiga val, att vara nytänkande och innovativ. Priset går till en person som oberoende av yrkeskategori inom filmbranschen har utmärkt sig med sin insats. Pristagaren får en specialdesignad statyett, skapad av illustratören och grafiska designern Parasto Backman. På 2019 års gala fick filmkollektivet Crazy Pictures ta emot priset.

Hedersguldbagge: Svenska Filminstitutets styrelse har beslutat att 2019 års Hedersguldbagge ska tilldelas Lasse Åberg

Motivering: Med barnasinne, passion och komisk skärpa har vår mottagare av Hedersguldbaggen roat och engagerat svenska folket i snart sextio år. En lika klok som klarsynt allkonstnär som berikat oss med några av de mest sedda och älskade filmerna, och med Stig-Helmer Olsson skapat ett ikoniskt alter ego som blivit en del av den svenska folksjälen. Årets mottagare av Hedersguldbaggen är Lasse Åberg.

Hedersguldbaggen har delats ut sedan 2001, för lång och trogen tjänst inom svensk film. Skådespelaren Annalisa Ericson – vars filmkarriär spände över åtta decennier – var den första att erhålla utmärkelsen. Förra året tilldelades skådespelaren Yvonne Lombard Hedersguldbaggen.

Gullspira: Christian Ryltenius

Motivering: Nära en miljon barn i biosalongerna kan inte ha fel. Vår prisvinnande regissör har utvecklat svensk animation till internationell nivå; både kreativt och kommersiellt, och samtidigt lyft en älskad karaktär in i modern tid. I tre filmer har han fått världens starkaste björn att triumfera på vita duken, och snart kommer en fjärde film om Bamse. 2019 års vinnare av Gullspira är lika snäll som han är stark: Christian Ryltenius.

Priset Gullspira går till en person eller organisation som har gjort enastående insatser inom barnfilmen. Priset delades ut för första gången 2006. Gullspira har fått sitt namn efter geten i filmen Barnen från Frostmofjället. Priset, som är skapat av konstnären Amalia Årfelt, består av en statyett i glaserat stengods med förgyllda horn och en skälla i äkta guld. Förra året fick regissören, manusförfattaren och producenten Linda Hambäck ta emot Gullspiran.

Guldbaggens publikpris: Jag kommer hem igen till jul

Guldbaggen

i regi av Ella Lemhagen
Producenter: Sandra Harms och Rachel Bodros Wolgers

Världsstjärnan Simon kommer hem till Sverige för att fira jul. I det lilla samhället arrangerar hans bror Anders den årliga julkonserten och Simon har övertalats att vara med. Anders, som alltid levt i skuggan av sin bror, är inte nöjd med detta. Simon tar dock lätt på saken, ända tills han konfronteras med begravda familjehemligheter.
I rollen som Simon ses Peter Jöback, och filmen är delvis baserad på hans liv. Även Johannes Kuhnke, Suzanne Reuter och Jennie Silfverhjelm medverkar.

Guldbaggens publikpris är filmpublikens eget pris. Under röstningsperioden har alla  kunnat rösta en gång om dagen på de fem filmer som hade flest biobesök 2019. Omröstningen har skett på aftonbladet.se. Förra året vann Tårtgeneralen Guldbaggens publikpris.

 

 

Kategorier:Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s