Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen 75 – år

Bindefeld_stiftelse_huvudlogotyp

Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen

Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen tilldelar 2020 års stipendium till koreografen och regissören Alexander Ekman för ett verk som tar utgångspunkt i de frågor som minnet av Förintelsen väcker.

Micael Bindefelds Stiftelse delar varje år ut ett stipendium till stöd för de som har en vilja att kommunicera, ge information, bildsätta eller på annat sätt förmedla kunskap till en bred svensk publik med berättelser om Förintelsen. Det blir allt svårare att få vittnesmål från Förintelsens överlevare. Inom en snar framtid kommer inga vittnen finnas kvar i livet och därför är behovet av att förmedla deras berättelser viktigare än någonsin.

Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen tilldelar i år 500 000 kr till Alexander Ekman, koreograf och regissör.

Stiftelsens motivering lyder:
2020 års stipendium tilldelas koreograf och regissör Alexander Ekman för hans filminstallation om de stora och komplexa frågor som minnet av Förintelsen väcker. I detta konstprojekt utforskar Alexander vår vanmakt, vårt mod och vårt civilkurage och bjuder in såväl unga som vuxna till självreflektion om det egna ansvaret. På detta sätt hålls inte bara minnet av Förintelsen vid liv, utan projektet väcker också insikt om att det är möjligt för alla och envar att förhindra att något liknande någonsin sker igen.

– Alexander Ekman har ett unikt och spännande sätt att tänja på gränserna för att uttrycka viktiga budskap inom en konstform som är tillgänglig för alla oavsett språk, bakgrund och ålder. Det känns både roligt och viktigt att 2020 års stipendium tilldelas Alexander för hans verk som åskådliggör vikten av civilkurage och känslan av vanmakt som många förknippar med Förintelsen, säger Micael Bindefeld, stiftelsens ordförande och initiativtagare.

Alexander Ekman är en av vår tids absolut främsta koreografer. Han är verksam på de stora scenerna i Stockholm, Sydney, Paris, Berlin och New York och hyllas överallt för sina extraordinära och nytänkande verk.

Med stöd av Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen, tar Alexander utgångspunkt i Förintelsen och skapar en banbrytande dans- och filminstallation som han namngett Vanmakt.

– Att få möjlighet att genomföra detta projekt med stöd av Micael Bindefelds stiftelse betyder oerhört mycket för mig. Jag är väldigt tacksam och ödmjuk inför uppgiften att förmedla minnen och historier om Förintelsen vidare till en bredare publik genom dansens och filmteknikens otvungna rättframhet, säger Alexander Ekman.

Vad är det egentligen som får oss att antingen agera, vara tysta eller bara se på? Hur kan vi omvandla vanmakt och hjälplöshet till mod och civilkurage? I Vanmakt undersöker Alexander frågan om det egna ansvaret. Vanmakt har världspremiär den 23 oktober 2020 på Artipelag Artbox.

Stipendiet delas ut på den internationella minnesdagen för Förintelsens offer den 27 januari under en ceremoni på Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm.

 

 

 

Kategorier:Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s