Tigrar – galapremiär

OriginaltitelTigrar
FilmtypLångfilm
KategoriSpelfilm
RegiRonnie Sandahl
ProducentPiodor GustafssonLucia NicolaiMarcello PaolilloVisa alla
ManusRonnie Sandahl
FörlagaI skuggan av San Siro (Biografi)
ProduktionslandSverige
ProduktionsbolagBlack Spark Film AB
UtmärkelserDragon Award Visa utmärkelser
Sverigepremiär2021-09-03
Tigrar – International Trailer

”Tigrar är en resa på liv och död genom den moderna fotbollsindustrin. Med sotsvart humor och en unik blick på idrottsvärlden fokuserar Ronnie Sandahl i sin andra långfilm som regissör på den sanna historien om hur 16-årige fotbollstalangen Martin Bengtsson såldes till en italiensk storklubb, en barndomsdröm som förvandlades till en iskall mardröm. En coming of age-berättelse om en ung mans glödande besatthet i en värld där allt och alla kan köpas för pengar.”

Erik Enge
Martin Bengtsson

Frida Gustavsson
Vibeke

Galapremiär på Sagabiografen i Stockholm den 23 Augusti, 2021 i arrangemang av Wonderland Events.

Ronnie Sandahls film Tigrar är Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film (Best International Feature Film).. Ronnie Sandahls verklighetsbaserade drama skildrar 16-årige fotbollstalangen Martin (spelad av Erik Enge) som säljs till en italiensk storklubb, och blir fångad i en absurd fotbollsindustri där allt och alla kan köpas för pengar. Tigrar har visats på flera internationella festivaler. Den blev förra året utsedd till Bästa film i den internationella tävlingssektionen Flash Forward vid Busans filmfestival i Sydkorea, Asiens största och mest prestigefulla festival. Filmen vann också ungdomsjurypriset på Nordiska filmdagarna i Lübeck, och blev tidigare i år dubbel prisvinnare vid Göteborgs filmfestival, där den belönades med Dragon Award för Bästa nordiska film och Erik Enge vann priset för Bästa skådespelare. Tigrar nominerades också till Nordiska rådets filmpris och kritikerhyllades efter den svenska biopremiären i somras.

 Jag kunde inte vara mer glad, stolt och tacksam. Detta är en stor ära. Film är en lagsport och vi är många som har delat drömmen om den här filmen, många som slitit hårt. Vi hoppas att utnämningen i sig ska hjälpa filmen att nå ut till ännu fler människor, både på hemmaplan och utomlands. Men som obotlig tävlingsmänniska måste jag medge att jag förstås också hoppas att detta bara är början. Vi vill vinna hela skiten, säger Ronnie Sandahl.

  Stort tack till juryn. Det är oerhört fint att få representera svensk film och tävla om en plats bland världens främsta filmer 2021. Tigrar är en viktig film som gör skillnad i en värld där allt fler drabbas av psykisk ohälsa, säger filmens producent Piodor Gustafsson.

 I Tigrar får vi se baksidan av en beundrad värld. En värld som osar framgång, stjärnglans och berömmelse och som får bära förhoppningar och drömmar hos miljontals människor världen över. Att då i Ronnie Sandahls film få se verkligheten för en ung och begåvad pojke som kastas in i en tillvaro fylld av avundsjuka och närmast omänskliga krav ger verkligen perspektiv. Precis som i debutfilmen Svenskjävel och i manuset till Borg lyckas han skildra en människa i tvivel som tar tillbaka makten över sitt liv, säger Petter Mattsson, chef för Internationella enheten på Filminstitutet och ordförande i den Svenska Oscarskommittéen.

Tigrar är skriven och regisserad av Ronnie Sandahl, baserad på Martin Bengtssons självbiografiska roman I skuggan av San Siro som utkom 2007. Filmen är producerad av Piodor Gustafsson i samproduktion med Lucia NicolaiMarcello Paolillo och Birgitte Skov. En produktion av Black Spark Film, Art of Panic och SF Studios med Sveriges Television, RAI Cinema och Bahra Film, i samarbete med Tepelessfilm och 9.99 Films och med stöd från Svenska Filminstitutet (konsulent Jenny Gilbertsson), Danska Filminstitutet Minor-Koproduktion, MIBACT och POR FESR Piemonte 2014-2020 – Piemonte Film TV Fund.

Förutom Erik Enge ser vi i rollistan också Alfred Enoch, Frida GustavssonAntonio Bannò, Maurizio LombardiLino Musella, Antonio Zavatteri, Gianluca di Gennaro, Liv Mjönes och Johannes Kuhnke

Kategorier:Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s