Arktis – medan isen smälter

Vernissage till Nordiska museets nya utställning Arktis – medan isen smälter som skildrar vardagen för människan i ett dramatiskt landskap, tolkat och gestaltat av konstnärs- och designduon Museea. Möt isens historia och framtid – men framför de människor som bor i dagens Arktis, genom föremål, foton, filmer och röster.

Den 10 oktober öppnar Nordiska museet sin storsatsning ”Arktis – medan isen smälter” efter tre års intensiva förberedelser. Det är den första utställningen om människors liv i hela det cirkumpolära området, en av de regioner i världen där klimatförändringarna märks allra mest. Utställningen bygger på ett nära samarbete med forskare och experter från hela Norden och upptar drygt 2 000 kvadratmeter.

Onsdagen den 9 oktober, 2019 Nordiska museet

Mingel med klassiska drinken Vargtass som serverades ur isskålar gjorda av is.

Välkomsttal och anföranden av Sanne Houby-Nielsen, styresman för Nordiska museet Daniel Thorleifsen, direktör, Grönlands Nationalmuseum och arkiv i Nuuk.

H.K.H. Kronprinsessan Victoria invigde utställningen…Höll tal som följer: Nordenskiöld och Nansen. Andrée och Amundsen. De tidiga nordiska polarforskarna är välkända namn för de flesta av oss. Kanske förknippar vi dem inte främst med vetenskapliga framsteg, utan mer med äventyrliga upptäcktsresor… ibland med olyckligt slut.

Men de här polar-pionjärerna förtjänar ändå sin plats i vetenskapshistorien. Deras resor bidrog till ett brett och folkligt intresse för Arktis – vilket i sin tur banade väg för nya upptäckter.

Min egen farfars farfars far, kung Oscar II, var själv med och finansierade flera sådana expeditioner.

På den tiden var Arktis på många sätt en gåta. I dag vet vi mer. Men det finns fortfarande så oändligt mycket mer att upptäcka och förstå.

Och det är bråttom. Klimatförändringarna hotar hela ekosystem. Med dem hotas också kulturer, traditioner och levnadssätt.

Vi behöver se och förstå vad detta innebär, konkret och på ett mänskligt plan.

Just den viljan – att upptäcka nytt, att förstå de komplexa sammanhangen, att se det stora i det lilla; Den viljan har i alla tider tagit oss människor framåt. Precis som på Nansens och Nordenskiölds tid.

Därför är jag glad att Nordiska museet väljer att göra den här utställningen.

Jag hoppas att den ska väcka intresse och nyfikenhet hos många.

Härmed förklarar jag utställningen ”Arktis – medan isen smälter” invigd.

Musik med Frida Hyvönen – Arrangemang Petré Event & PR

Se Cawa Media’s bilder här:

 

 

 

 

 

 

Kategorier:Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s